Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Αλληλεγγύη για να κλείσει το μπουντρούμι του Α.Τ. Δραπετσώνας.





Την συμπαράσταση, αλληλεγγύη, αλλά και την απαίτηση να κλείσει το κολαστήριο του αστυνομικού τμήματος Δραπετσώνας, στο οποίο στοιβάζονται δεκάδες μετανάστες που συλλαμβάνονται χωρίς "χαρτιά", εκφράσανε σήμερα δυναμικά και μαζικά οι κάτοικοι του Πειραιά.Το κάλεσμα για την συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΠΕΙΡΑΙΚΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ενώ συμμετείχαν πολίτες που ενεργοποιούνται στα κινήματα αλληλεγγύης, την τοπική αυτοδιοίκηση,και τον συνδικαλιστικό χώρο.
Με το πανό μπροστά και το σύνθημα "Λευτεριά στα θύματα του Ξένιου Δια", η πορεία ξεκίνησε από τον Αγ. Διονύση γύρω στις 13:00 με κατεύθυνση το Α.Τ. που βρίσκεται λίγο πιο πάνω φωνάζοντας τα συνθήματα " Λεφτά για υγεία και παιδεία και όχι για την αστυνομία", "Ούτε στη Δραπετσώνα ούτε πουθενά κλείστε τα μπουντρούμια σε κάθε γειτονιά" έφτασαν στο Α.Τ. μπροστά στο οποίο είχαν παραταχθεί δυνάμεις καταστολής και αρκετοί αστυνομικοί. Η πορεία σταμάτησε και οι βουλευτές του Σύριζα Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας μαζί με αντιπροσωπεία των κινημάτων ζήτησαν από τον διοικητή του τμήματος κ.Τέσσερη να επισκεφθούν τους κρατούμενους.Το αίτημα έγινε δεκτό, και μετά από λίγο η αντιπροσωπεία μαζί με τους βουλευτές μπήκαν στο χώρο κράτησης. Ζητήσαμε να μπούμε με φωτογραφικές μηχανές και φυσικά... δεν μας το επέτρεψαν. Όμως δεν χρειάστηκαν οι κάμερες για να αποδείξουν το αυτονόητο. Όλες οι μαρτυρίες όσων μπήκαν μέσα, επιβεβαιώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν και περιγράφονται χαρακτηριστικά στη μαρτυρία του Γιώργου Καρυστινού, και όσων βρέθηκαν μαζί του σε επίσκεψη στις 27/3/13 στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας...

Ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, που είχε επισκεφθεί πάλι την προηγούμενη φορά τον χώρο, μας είπε ότι με την εξαγγελία των κινητοποιήσεων έχουν βελτιώσει την κατάσταση στο κρατητήριο, τουλάχιστον εξωτερικά και σε ότι μπορούσε να "μαζευτεί". Ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει με παρέμβαση του στη Βουλή να κλείσει το κολαστήριο της Δραπετσώνας. Ασφαλώς το πρόβλημα το βιώνουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που παραδέχονται πως είναι απάνθρωπες αυτές οι συνθήκες, και δεν είναι για μακροχρόνια κράτηση πέρα από 2-3 μέρες, ενώ λένε ότι κάνουν και αυτοί υπηρεσιακά τις "κινήσεις" τους για αποσυμφόρηση.

Συγκινητική ήταν η κίνηση των συγκεντρωμένων πολιτών να μαζέψουν χρήματα επί τόπου, με τα οποία αγόρασαν προϊόντα που είχαν ανάγκη οι κρατούμενοι και τους τα έδωσαν. Επίσης υπάρχει μόνιμη ανάγκη, για όσο συνεχίζεται αυτό το κολαστήριο, για τσιγάρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες,σαπούνια, βιβλία (αγγλικά,γαλλικά) κλπ. Μετά την έξοδο της αντιπροσωπείας έγινε συνεννόηση και αποσύρθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ελευθερώνοντας τον δρόμο μπροστά από το τμήμα, και η πορεία συνεχίστηκε με συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Δραπετσώνας.

περισσότερες φωτογραφίες εδώ