Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Μερικές σκέψεις για την αλληλεγγύη…


270183_109240079242635_2058150476_n 

πηγή: Σβούρα

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώσαμε για τα κινήματα αλληλεγγύης την περασμένη Κυριακή, θα θέλαμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις:
-Μία συζήτηση και μόνο για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί, σαφώς και δεν αρκεί για να καλύψει όλο το φάσμα της αλληλεγγύης. Ήταν όμως ένα πρώτο βήμα που ανέδειξε ότι πολίτες σε όλη την Ελλάδα δημιουργούν δίκτυα, βρίσκουν τρόπους να απαντήσουν στα απανωτά χτυπήματα της τρόικας και της κυβέρνησης και υπάρχουν κινήσεις που αναπτύσσονται και στην δική μας περιοχή.
-Η ανταπόκριση που είχαμε στο κάλεσμα για τρόφιμα (που παραδόθηκαν ήδη στο ειδικό σχολείο) και παιδικά ρούχα για τα δημοτικά σχολεία της Νίκαιας, όπως και το γεγονός ότι ακόμα και μετά την εκδήλωση, πολίτες επικοινωνούν μαζί μας για να προσφέρουν ό,τι μπορούν, δείχνει πως η αίσθηση της αλληλεγγύης είναι δυνατή μέσα στην κοινωνία μας και εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία.
Η αλληλεγγύη λοιπόν έχει πολλές μορφές: από την προσφορά υπηρεσιών, τροφίμων και ρούχων, την προσπάθεια να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, όπως η διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, οι συλλογικές καλλιέργειες και κουζίνες, τα ανταλλακτήρια, μέχρι την συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις ή την συμπαράσταση μας σε απεργούς. Κάθε ένας από μας μπορεί να βρει την μορφή που τον εκφράζει περισσότερο και να την στηρίξει. Εξάλλου όλα τα παραπάνω λειτουργούν συμπληρωματικά κι ενώνονται κάτω από τον ορισμό της «κοινωνικής αλληλεγγύης».
Για να μπορέσουν αυτές οι μορφές να αποτελέσουν τη βάση για μια καλύτερη κοινωνία, απαιτείται η δική μας ενεργοποίηση και συμμετοχή. Σε μια αλληλέγγυα κοινωνία, δεν υπάρχουν έχοντες και κατέχοντες, απόκληροι και προνομιούχοι. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί κοινωνικοί, φυλετικοί, θρησκευτικοί. Υπάρχει η συνύπαρξη, η στήριξη των συνανθρώπων μας, έχοντας την επίγνωση ότι μπορεί να ήμασταν εμείς στην θέση τους και η από κοινού δημιουργία των θεμελίων για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που την διαχωρίζουν από την φιλανθρωπία.
Τα κινήματα αλληλεγγύης είναι το όπλο μας για να κερδίσουμε σε αυτόν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Είναι όμως και η πρώτη ύλη για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που θα στηρίζεται στις ανθρώπινες αξίες κι όχι στο κέρδος. Ας στηρίξουμε όλοι μαζί τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται!
Θέλουμε τέλος να πούμε πως θεωρούμε σημαντικό το θέμα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, γι’ αυτό και το blog μας φιλοξενεί δράσεις αλληλεγγύης που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά κι όχι μόνο. Μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις για ανάρτηση στο svouranikaia@gmail.com.