Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Γιατροί του Κόσμου για τη δυσκολία πρόσβασης, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και παιδιών.


Ανησυχία για τη δυσκολία πρόσβασης στο ΕΣΥ

Πρόκειται για «γεγονότα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία της κοινωνίας» τονίστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με θέμα «Έγκυος Γυναίκα, Μητέρα, Παιδί στα χρόνια της κρίσης».

«Οι ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες καλούνται να καλύψουν τη δαπάνη όλων των ιατρικών εξετάσεων, ενώ οι γονείς να καλύψουν το κόστος των εμβολιασμών που είναι πια δυσβάσταχτο. Το αίτημα είναι η έγκυος, από τη φυσική και μόνο μορφή της, όπως και το παιδί αντίστοιχα, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας» υπογράμμισε η πρόεδρος των ΓτΚ παιδίατρος, Άννα Μαΐλη, ζητώντας να εκδοθούν «Βιβλιάρια Πρόνοιας για τις ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες και τα παιδιά».

«Οι Γιατροί του Κόσμου της Ελλάδας ανησυχούν σοβαρά για τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των εγκύων γυναικών, στον ιατρικό έλεγχο της εγκυμοσύνης τους, καθώς και των παιδιών στις υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, ανησυχούν σοβαρά για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό παιδιών που μένουν ανεμβολίαστα στη χώρα μας» τόνισε η κ. Μαΐλη.

Όπως είπε η κ. Μαΐλη, οι δομές που υπήρχαν και εμβολιάζονταν τα ανασφάλιστα, τα φτωχά παιδιά δωρεάν, δεν υπάρχουν πια, με αποτέλεσμα για τα ανασφάλιστα παιδιά να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη. «Η κοινωνία προστατεύεται προς το παρόν από τις προηγούμενες γενιές που είναι εμβολιασμένες» τόνισε, προσθέτοντας πως «καθημερινά, καταγράφουμε καινούργια παιδιά, δύο χρόνων, τριών χρόνων, που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Προς το παρόν, αυτά τα παιδιά προστατεύονται, δεν ξέρουμε μέχρι πότε όμως. Σε λίγο καιρό μπορεί να μην προστατεύονται και αυτό πραγματικά είναι μια υγειονομική βόμβα».

Υπάρχει «αύξηση νεκρών εμβρύων»
Αναφερόμενη στο θέμα των ανασφάλιστων εγκύων, παρατήρησε ότι υπάρχει, από το 2008 έως το 2011, «αύξηση νεκρών εμβρύων που», όπως είπε, «σχετίζεται με την πτώση του ΑΕΠ, με την πολύ υψηλή ανεργία των γυναικών, αλλά δυστυχώς και με την αύξηση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη από τις άνεργες γυναίκες και στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο».

O εθελοντής των ΓτΚ, καθηγητής Νεογνολογίας Χρήστος Κώσταλος, αναφερόμενος στο θέμα των παιδικών εμβολιασμών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα και την ύψιστη σημασία των εμβολίων. «Παρά το υψηλό οικονομικό κόστος ενός προγράμματος εμβολιασμών, το τελικό κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο για τη δημόσια υγεία μιας χώρας και αξίζει να στηριχθεί» είπε.

«Η έλλειψη των εμβολίων οδηγεί στην εξάπλωση των ασθενειών και πολλές φορές, στον θάνατο. Η ισχύουσα κατάσταση στην Υγεία, δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και, ως συνέπεια, δεν επιτρέπει την προστασία τη δική τους, αλλά και γενικότερα της δημόσιας Υγείας» σημείωσε ο κ. Κώσταλος.

Ανέφερε δε ότι «οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, που περιλαμβάνουν και παιδικούς εμβολιασμούς, περιορίζονται λόγω του υψηλού κόστους».

«Οικονομική υπογονιμότητα με πτώση γεννήσεων 20%»
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου των ΓτΚ, γυναικολόγος, Γιάννης Μουζάλας, αναφέρθηκε στην κατάσταση αντιμετώπισης των εγκύων τα τελευταία χρόνια, όπου παρατηρείται, όπως είπε, «οικονομική υπογονιμότητα με πτώση γεννήσεων 20%».

«Η αύξηση των ανασφάλιστων γυναικών δημιουργεί προβλήματα υγείας στην έγκυο και αδιάγνωστα προβλήματα υγείας στο κυοφορούμενο παιδί, που με τη σειρά τους δημιουργούν στρατιές μελλοντικών ασθενών» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι «με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, επίδομα παίρνουν μόνο οι έγκυες που θα γεννήσουν σπίτι, πριμοδοτείται δηλαδή ο κίνδυνος».

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκινούν εκστρατεία για την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, «ένα θεμελιώδες δικαίωμα που δεν γίνεται σεβαστό στην Ελλάδα του σήμερα», όπως επισημάνθηκε.

Παράλληλα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά, η εκδήλωση το «Δέντρο από γάλα των Γιατρών του Κόσμου». Όσοι μπορούν, καλούνται να πάνε ένα κουτί γάλα. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν βρεφικά γάλατα (σκόνη), παιδικές τροφές, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και ζάχαρη.

Πηγή: ΑΜΠΕ